Трибини

„Дали понатамошната демократизација на Македонија е можна без промена на изборниот модел?!“

 

DOM zname

На денешната трибина „Дали понатамошната демократизација на Македонија е можна без промена на изборниот модел?!“ во организација на Алијанса за Позитивна Македонија, Демократска обнова на Македонија – ДОМ, Демократски Сојуз и Партија за демократски просперитет – ПДП, а на која учествува и претставници од Левичарско Движење Солидарност, Ленка и поранешни амбасадори беше донесен следниов. Модератор на трибината беше Тони Ристов, портпарол на ДОМ.

Повеќе...

Говор на Лилјана Поповска во Европскиот парламент

Popovska vo Evropskiot Parlament

На јавната расправа во Европскиот парламент на 30.06.2015 организирана од групата на Европските зелени на тема:Политичка ситуација во Македонија, Пратеничката Лилјана Поповска го одржа следниот говор:

Повеќе...

Како Македонија да биде уште поатрактивна за туристи од земјата и регионот?

DOM zname

На денешната трибина на ДОМ на тема: ʺКако Македонија да биде поатрактивна за туристите од земјата и регионот?ʺ се дискутираше за неопходните чекори со кои овие туристи ќе го следат трендот на пораст на туристите од подалечните земји, кои се удвоени во последниве неколку години, благодарејќи на владините мерки за поддршка.

Повеќе...

Покана за трибина: Како Македонија да биде уште поатрактивна за туристи од земјата и регионот?

DOM zname

Почитувани,

Чест ни е да Ве поканиме на трибината на која ќе говориме за тоа како Македонија дополнително да го зголеми бројот на туристи од земјата и од регионот, за да се постигне поголема исполнетост на домашните капацитети во текот на цела година. Со тоа би се следел трендот на удвојување на странските туристи во последниве неколку години, откако започна динамична промоција на Македонија како туристичка дестинација, со истовремена понуда на цела серија државни стимулативни мерки за субјектите во туризмот.

Повеќе...

Скопје не сака токсичен чадор

Skopje ne saka toksicen chador 3

ДОМ во изминатите неколку години води принципиелна кампања против загадувањето на Скопје од големите индустриски компании, како оние во Железара. Претставници на партијата имаа разговори со луѓето од компаниите, инспекторатите и сите институции надлежни за животна средина.Како партија посветена на заштита на животната средина логично е да се бараат соодветни решенија за настанатиот проблем, токму затоа и се одржа трибината „Скопје не сака токсичен чадор“, во организација на Комисијата за животна средина при ДОМ.

Повеќе...

Поповска за улогата на современата жена

lile seminar mavrovo

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, беше гостин на трибината на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ за улогата на современата жена. Во своето обраќање рече:

“Секое време има свои борби - пред 100 години било правото на глас, па подобри работни услови, па повеќе жени во политиката и одлучувачките структури. Денес најважна битка и стремеж е постигнување баланс помеѓу приватниот и професионалниот живот на жената.

Повеќе...

Како до зелена училница – помал број ученици, поквалитетна настава

DOM zname

На денешната трибина на тема „Како до зелена училница? – Помал број на ученици во паралелки, поквалитетна настава“ Комисијата за образование на ДОМ предложи измена на Законот за основно и средно образование во однос на бројот на ученици кој би требало да изнесува најмногу до 24 во една паралелка.

Повеќе...

Германски мерки против загаденоста на воздухот

08.12.2012

Оваа трибина се одржува во време кога одбележуваме 60 години од катастрофалниот лондонски смог кој одзеде над 10000 животи и регистрираше 100 000 заболени лица. ДОМ многу пати досега реагирал на преземање мерки за намалување на загаденоста и тоа во последниве неколку месеци конечно се прави, пред се поради активностите кои ги презема градот Скопје и Министерството за животна средина, кои посветија внимание на четирите најголеми извори на загадување на Скопје, а тоа се индустриските капацитети, сообраќајот, горивата кои служат за затоплување на домовите и објектите и намалувањето на зелените површини- истакна Поповска.

Повеќе...

Со Закон за зеленило до квалитетно урбано живеење

07.11.2012 2

Присутните на трибината „Со закон за зеленило до квалитетно урбано живеење“, која ја организираа комисиите за животна средина и урбанизам на ДОМ, ја поддржаа иницијативата на партијата за носење закон за зеленило. Во таа насока ќе се формира работна група со претставници од ДОМ, ЈП Паркови и зеленило, Град Скопје и други институции и стручни лица во оваа област, која ќе ги проучи законските решенија во оваа област од други земји. Нацрт текстот на предлог законот за зеленило да се изготви до средината на декември годинава, да се отвори јавна расправа по него и тој да биде донесен пред локалните избори 2013 – заклучија учесниците на трибината.

Повеќе...

Зелените искуства од Париз за зелени решенија во Скопје

28.09.2012

Париз како примерен еколошки град во 2020 година, со 30 % намалено зрачење, 30 % намалена потрошувачка на енергијата во градските објекти и од јавното осветлување и 30 % енергетски потреби задоволени од обновливите извори на енергија – тоа се целите на Климатскиот план на Париз, стратегиски документ кој го предложија француските Зелени, а беше едногласно усвоен во Градскиот Совет на Париз. За овие планови и остварените резултати од партиципацијата на Зелените во париската локална самоуправа на трибината што ја организираше ДОМ зборуваше заменик градоначалникот на Париз, Кристоф Најдовски, Македонец роден во Франција, член на француските Зелени.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Службено лице за посредување со информации од јавен карактер:
Билјана Крстевска
тел. 071 344 544
e-mail: biljana.krstevska80@gmail.com

Социјални медиуми

Анкета