Колумни

Колумна на Елисавета Марковиќ: Циркуларната економија, предизвик или решение

Како дополнителна мерка во вондредните услови предизвикани од корона вирусот, имавме неполн тридневен полициски час. После завршувањето на викенд полицискиот час, во градот наш убав, на виделина исплива сиот отпад од нашето живеење во овие 60-тина часови. Преполни контејнери и расфрлан смет, кеси со ѓубре по улици, тротоари и тревници, нови диви депонии, а старите дополнети со по уште некој ред. Социјалните мрежи и медиумите, беа полни со коментари, прилози и прашања, како е можно за време на домашен карантин и изолација да има толкав обем на отпад, а при тоа комуналните служби да останат без дозвола за движење за време на полицискиот час? Но да признаеме, отпадот е горка тема која долг период не мачи, револтира и фрустрира.

0 02 0a 283711fec93d2a160e5cea75ffc79468930d8c0ae15859a0bfd52d2942349413 5610a626

Повеќе...

Колумна на Елисавета Марковиќ: Наметнати промени, корективно однесување

Изминатата 2019 година, меѓу останатото ќе ја паметиме и како година во која интензивно и гласно се говореше за превземање итни мерки и акција за намалување на климатските промени, глобалното затоплување, високата загаденост на воздухот и секако, штетното влијание врз животната средина и здравјето на луѓето. Во текот на годината, беа организирани голем број трибини, панел дискусии, конгреси, средби на светски лидери, активисти, економски експерти и научници со цел да се најде одговор на предизвикот за заштита на животната средина и превземање акција за намалување на штетното влијание од климатските промени.

0 02 0a 283711fec93d2a160e5cea75ffc79468930d8c0ae15859a0bfd52d2942349413 5610a626

Повеќе...

Колумна на Бојан Петровски, Претседател на МОДОМ: Земјата се реновира

Некаде при средината на декември во Кина се појавува вирус со кој се заразуваат преку 300 луѓе за рекорден период од неколку дена. Си велевме, па далеку е Кина, нема да стигне до тука. На почетокот на Јануари повторно светските медиуми известуваат дека се работи за сериозен вирус кој веќе во градот Вухан ги носи и првите жртви, повторно си рековме, ајде грип е се очекува повозрасни луѓе да бидат починати. Во моментов е Април, втор месец од кога е пријавен првиот случај на заболен од ковид 19 во нашата земја. Билансот е преку 550 заболени. Европа трпи невидена и здравствена и економска штета. На светско ниво повеќе од милион луѓе заболени и илјадници починати, има и многумина што оздравеа. Додека светот брои минуси во економијата пролетта во полн замав пристига.

Бојан Петровски

Повеќе...

"Јавна соба" - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

Колку од нашите информации се јавни? Што се случува со сите фотографии и видеа кои ги праќаме на партнерите, пријателите, на социјалните мрежи и апликации? Дали сме безбедни во цел тој интернет свет. Сигурно сите се преиспитуваат за јавното споделување на приватни информации, што после скандалот со „Јавна соба“

Bojan Pertrovski

Повеќе...

Колумна Бојан Петровски, Претседател на МОДОМ - ЗА МЛАДИТЕ СЕ РАБОТИ

Деновиве повторно стануваат актуелни некои статистички податоци, токму во период кога наближуваме до омилениот македонски „спорт“ - избори, па почнуваме да правиме најразлични игри со бројки и проценти. Мене лично ме загрижуваат некои податоци што се изнесуваат во јавноста, а се поврзани со младите лица кај нас. Имено, деновиве Светска банка повторно алармира со Извештај за „Миграцијата и одливот на мозоци во Европа и Централна Азија“, во кој се вели дека речиси една четвртина од населението веќе ја напуштиле нашата земја. Според ова, приближно 500.000 лица си заминале од државата, а тоа се претежно млади образовани, обучени и квалификувани кадри, кои своето знаење ќе го имплементираат во други развиени земји.

Bojan UK

 

Повеќе...

Скопје виа Париз - Колумна на Бојан Петровски претседател на МОДОМ

Во пресрет на историскиот состанок, чекајќи ја долгоочекуваната и заслужена одлука за почеток на пристапните преговори со ЕУ наидуваме повторно на недифинирана разрешница. За потсетување, после решение на децениските проблеми со Бугарија, договорот и решението на добро познатиот проблем со Грција за кој Европската унија повеќе од 10 години ни нагласуваше дека ако се реши Македонија ќе си го добие своето место во Европа ние повторно наидуваме на скептицизам од земја членка на Европската унија.

Bojan UK

Повеќе...

Македонците и рајската градина - Колумна на Драган Чунгурски, член на ЦО на ДОМ

Dragan Chungusrki

Со посетите на руралните места најдобро можете да ја почуствувате и да ја разберете традицијата на еден народ, но и да ги согледате неговите навики и однесување. Се разбира во тие урбани места има и многу туристи. Насекаде гледате многу народ, исполнети ресторани, кафулиња, продавници...И не ретко може да се видат и многу отпадоци, кои ревносно се отстрануваат и се носат во одредени депонии. Количината и видот на отпадот што се одлага во депониите е поголем доколку повеќе има промет во дуќаните и во рестораните. Според проценките направени за Североисточниот и Источниот регион на земјава, ние во просек по глава на жител создаваме од 1 кг. до 1.5 кг. отпад дневно, за разлика, на пример, од Белгија, која создава дури и над 4.5 кг. отпад дневно по жител, но таму тој редовно се отстранува, а дел од него и се рециклира.

Повеќе...

Еко патриотизам - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

     Bojan UK

       Зборот патриот првпат се споменува во осмиот век, а поимот патриотизам некаде во 18 тиот век. Историски гледано, тоа е термин што се употребувал да означи чувства и емоции, припадност, локација и поврзаност со татковината. Очигледно, станува збор за љубов и почит кон парчето земја на кое живееме, љубов кон државата. Но, денес во 21 век како да се изместуваат овие вредности, па се прашувам дали имаме почит спрема земјата, дали имаме емоции и грижа за она врз кое што газиме, за она од кое се храниме, го пиеме, дишеме и опстојуваме?

Повеќе...

Насоките на американската политика - Колумна на Емил Крстевски

Emil Ksrtevski Kolumna Foto 1

По минатонеделното соборување на американско беспилотно летало од страна на иранските воени сили, погледите на светската јавност повторно беа насочени кон Блискиот Исток, како хронично невралгична точка низ која поминуваат линиите на интересите на големите сили. САД веднаш се заканија дека воено ќе го нападнат Иран, доколку Техеран посегне по уште еден ваков или сличен потег. Дипломатската остра реторика и закани меѓу овие две земји и натаму продолжува, дури и во рамките на Обединетите нации, каде што од страна на Техеран беа осудени новите санкции на САД спрема Иран и беа наречени „ментално ретардирана акција“, и дека се подготвени воено да возвратат на било која американска акција или провокација.

Повеќе...

Регионални решенија за отпадот и дивите депонии – Колумна на Ана Петровска, Државен секретар во Министерството за животна средина

Ana Petrovska FotografijaОК

Сведоци сме дека јавната хигиена во градовите и во руралните средини е на ниско ниво. Главни причини се недоволната опременост и ефикасност на комуналните претпријатија, но и ниската свест на граѓаните за проблемите со дивите депонии и ѓубриштата. За да се подобри управувањето со отпадот треба да се воспостават осум регионални системи за управување со отпадот, како и да се модернизираат и реформираат општинските комунални претпријатија. Истовремено, граѓаните треба да се едуцираат за да се подигне нивната свест, за да не се создаваат ѓубришта и да се започне со поинтензивно селектирање на отпадот. Сето ова е предуслов за развивање на циркуларната економија што се промовира во Европската унија.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl