Зелената партија ДОМ, ја поздравува одлуката за прифаќање на Акцискиот четиригодишен план за заеднички регионален пазар како и декларација за Зелена агенда на Западен Балкан, донесени на неодамнешниот регионален лидерски  Самит  на Западен Балкан одржан на 10-ти Ноември 2020 во Софија.

greendeal.png

Зелената агенда за Западе Балкан опфаќа климатска акција, примена на циркуларната економија, заштита на биодиверзитетот, одржлив систем за снабдување со храна и борба против загадувањето, на кои се темелат принципите на Евроскиот Зелен Договор (European Green Agreement) кои на иницјатива на злената партија ДОМ се дел од програмата на Владата на РСМ за 2020-2024 година.

Со акцискиот план и Зелената агенда опфатено е постепено исфрлање од употреба на јагленот, примена на обновливите извори на енергија, енергетска реконструкција за зградите и домовите, управувањето со отпадот и отпадните води, што се всушност  програмските заложби на зелената партија ДОМ.

Иницјативата е дел од Економскиот инвестициски план за Западен Балкан кој треба да се спроведе преку искористување на фондовите на IPA 3.

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Службено лице за посредување со информации од јавен карактер:
Билјана Крстевска
тел. 071 344 544
e-mail: biljana.krstevska80@gmail.com

Социјални медиуми

Анкета