Зелени Теми

Патеки за животните за безбедни автопати

Градбата на нова патна инфраструктура секогаш значи и жртвување на дел од природата за задоволување на човековите потреби за побрз и поекономичен транспорт. Новите автопатишта и брзи магистрали неретко значат и загрозување, изместување, дури и комплетно уништување на живелиштата на одредени видови животни.

Повеќе...

Фелдхајм, Германија - Село на 21-от век

Feldheim-energy-Germany-20110620182.jpg

Ако ги прашате жителите на Фелдхајм со еден збор да го опишат  местото во кое живеат, тогаш ќе добиете единствен одговор, а тоа е – Тишина! Селото,  е лоциранота 60 км југозападно од престолнината Берлин  и има скромни 128 жители. Над површината на земјата не се гледа многу, но ова село под земја има цела мрежа на електрични кабли и цевки за загревање, целосно придвижувани од обновливи извори на енергија.

Повеќе...

Научниците Потврдија: животот опкружен со дрвија, е половина здравје!

Тим на истражувачи, неодамна ги претстави резултатите од Студија поврзана со ефектите на зеленилото поточно дрвјата, врз  човековото здравје.  Деталите се објавени во стручното списание Scientific Reports.

Повеќе...

„Bosco Verticale“, урбана вертикална шума во Милано

bosco-verticale-vertical-forest

Милано ужива во првата грандиозна вертикална шума. Проектот вертикална градина или „Bosco Verticale“, дизајниран од архитектонското студио „Boeri“ и изведен од „Hines“, вклучува две станбени згради високи 110 и 67 метри, на чија фасада се поставени по целата должина дрвја и зеленило.

Повеќе...

Берлин - Зелената Градина

 04

    • Берлин, германската метропола со близу 3.5 милиони жители, покрај многуте културно историски обележја за Германците е синоним Зелена Градина.
    • Една прошетка низ шумските предели на Груневалд или градините на палатата Шарлотенбург се доволни за секој еден човек соочен со стресот од градскиот метеж, да заборави дека се наоѓа среде динамичната метропола.
    • Градот располага со над 2500 јавни простори за рекреација. Меѓу највпечатливите се Тиергарден-лоциран во срцето на Берлин, заедно со живописното езеро на кое се наоѓа ресторан  со атрактивна тераса која секојдневно привлекува голем број на посетители. 
    • Градот со своите зелени површини на своите граѓани и посетители им овозможува мноштво активности на отворено како пешачење, возење велосипед или возење со брод или лизгање на замрзнатите езера среде зима .
    • Низ градот Берлин течат две реки, Невел и Шпре, но поминуваат и двата главни водни канали, Teltowkanal  и  Landwehrkanal. Водните површини во градот зафаќаат 6,7 % од неговата територија, 18 % припаѓаат на шумските зелени површини, 11,9% се наменети за рекреативни содржини за граѓаните, а 4% за земјоделски дејности.

 

Александар Ивановски

 

Линк кон оригиналниот текст:

http://www.berlin.de/berlin-im-ueberblick/leben/gruenesberlin.en.html

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета