Соопштенија

Морачанин од ДОМ координаторка на Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ лицата

LIK 3238

Пратеничката од ДОМ, Маја Морачанин беше избрана за координаторка на Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ лицата, на денешната конститутивна седница на групата, во Собранието на Република Македонија. Во своето обраќање пред присутните пратеници, претставници од невладините организации и амбасадите, таа истакна:

Иницијативата за формирање на неформална интерпартиска парламентарна група за правата на ЛГБТИ лицата, потекна од граѓанските организации кои работат во сферата на заштита и унапредување на правата на ЛГБТИ лицата, пролетта 2017 година

Повеќе...

Поповска : Зошто се потребни измени во Законот за минерални суровини?

lile 1 1

- Измената и дополната на Законот за минерални суровини ја предлагаат 11 пратеници со различна политичка ориентација: Лилјана Поповска и Маја Морачанин од ДОМ, Мери Лазарова, Кети Смилевска, Диме Велковски и Сашо Атанасов од СДСМ, Горан Милевски од ЛДП, како и независните пратеници - Ивана Туфегиќ, Ирена Стефоска, Павле Богоевски и Ферид Мухиќ.

- Текстот беше подготвен од мене и колешката Морачанин, јавно најавен на прес-конф. и пратен до сите пратенички групи и пратеници во Собранието по мејл, заради мислење и поддршка. Беше претставен и пред граѓанските активисти што се дел од неформалната работна група при Владата по прашањето за рудниците и беа прифатени некои нивни сугестии. Во процесот имавме и комуникација со Министерството за економија, на различни нивоа, при што сугерираа да се допрецизираат некои одредби, што е за нас прифатливо. Текстот на законот е во духот на програмските определби и јавни изјави на повеќе политички партии кои се дел од владината коалиција. Користени се стручни анализи од областа на животната средина и правото, од Република Македонија и од Европската Унија.

Повеќе...

Поповска: Интеркултурализмот на граѓанскиот сектор придонесува за социјалната кохезија

Ohrid

„Република Македонија има потреба од механизми за јакнење на граѓанскиот карактер и граѓанската кохезија, во функција на своето опстојување и напредок. Мултикултурните поврзувања во граѓанскиот сектор се препознаени како заеднички именители, кои обезбедуваат интеркултурен дијалог и ја зголемуваат граѓанската кохезија. Ние имаме скапоцено искуство на овој план со мултикултурни организации, коалиции и мрежи, кои функционираат одржливо со години, надминувајќи ги културните граници. Во граѓанскиот сектор доаѓа до проникнување на различните култури, при што се создаваат заеднички интеркултурни вредности, кои се основа за градење стабилно општество. Овие процеси бараат силна институционална поддршка, за да имаат поголемо влијание“ рече пратеничката Лилјана Поповска на 6-та меѓународна конференција Охрид-Водици, што се одржа од 17 до 19 јануари 2018 во Куќата на Уранија во Охрид, во организација на Универзитетот „Евро-Балкан“.

Повеќе...

ДОМ: Законот за урбано зеленило ќе го “зазелени“ урбанизмот

IMG 3959

„Конечно после седум години успеавме да го донесеме овој Закон за кој сметам дека ќе донесе револуција во просторното планирање, односно ставаме рачна кочница на уништување на зеленилото и бетонирање на општините. Со овој закон веднаш ќе може да се почувствуваат придобивките, односно нема зеленилото да ни го снемува пред очи, ќе имаме еден сосем нов пристап во планирањето со тоа што обврзуваме во урбанистичките планови да има 20 отсто предвидено зеленило, не само во населените места, туку и надвор од нив. Очекувам веќе за две години да ги видиме резултатите од зазеленување на градовите, верувам во тоа зашто кај сите градоначалници има силна волја за зазеленување на општините“, вели пратеничката на ДОМ, Лилјана Поповска, еден од иницијаторите за донесување на Законот за урбано зеленило.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин 

Социјални медиуми

Анкета