Соопштенија

Водно не чува нас, да го сочуваме и ние!

Ивана и Христина ГО САКАМ ВОДНО

Советничките на ДОМ од Кисела Вода и Аеродром – Христина Оџаклиеска и Ивана Здравеска, денес учествуваа во организирано искачување до врвот на планината Водно, кое е дел од планинарската акција „Го сакам Водно“ организирано од неколку невладини организации. Учесниците во акцијата собираа отпад од патеките и напишаа порака во Книгата на пријатели на Водно.

Повеќе...

Морачанин од ДОМ: 12 месеци платено отсуство, од кои 3 месеци за татковците!

Фотографија Маја

Пратеничката од ДОМ, Маја Морачанин ја поддржа иницијатива на Хелсиншкиот комитет за измени на Законот за работни односи во насока на подобрување на позицијата на жената-работничка и постигнување на родова рамноправност.

Повеќе...

ДОМ: Има начин како да се зазелени урбанизмот

za urbanizam

Денеска се одржа јавна дебата на тема „Како да се зазелени урбанизмот?“ во организација на Зелениот институт и ДОМ, а со поддршка на Биро де Хелинг од Холандија, во Галеријата КO-РА во Домот на градежници. Модератор и воведничар беше Маја Морачанин, пратеничка од ДОМ, а воведно обраќање имаше и Наташа Амдиу, претседателка на Зелениот институт.

Повеќе советници од скопските општини и граѓански активисти дискутираа за жешките прашања во урбанизмот, кој го узурпира и дехуманизира просторот, наместо да обезбедува функционални решенија и квалитетно живеење. Се бараше одговор на актуелните прашања:

1) Како да заживее Законот за урбано зеленило, донесен во јануари 2018, со одредбите за најмалку 20% зеленило на градежна парцела?

2) Низ која правна процедура да се направи ревизија на штетните ДУП-ови?

Повеќе...

ДОМ: Започна транзицијата од фосилни во обновливи енергенси

2. Фотографија

„ДОМ го поздравува носењето на новиот Закон за енергетика, кој создава услови за енергетска револуција во Македонија и транзицијата од фосилни во обновливи енергенси. Овој закон обезбедува и заштита на ранливите потрошувачи преку мерки за енергетска сиромаштија, како и усогласување на нашата регулатива со европската. За нас, како зелена партија, со овој закон се завршува успешно едно поглавје од нашата програма. Конечно, Владата го трасира патот за користење на обновливите енергии, посебно на сончевата, која ќе може масовно да се ползува за производство на топлинска и електрична енергија.“ Ова го искажа пратеничката Лилјана Поповска од ДОМ на јавната расправа на парламентарната Комисија за економија по повод носењето на законот за енергетика.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин 

Социјални медиуми

Анкета