Соопштенија

Конференција на ДОМ во Штип: Општини без отпад

Штип Општини без отпад 07.07.2018

Зелената партија ДОМ, во соработка со Зелениот Институт и Биро де Хелинг од Холандија, денес во Штип организираше конференција насловена „Општини без отпад“. На конференцијата учествуваа претставници од локалната самоуправа, Министерството за животна средина и просторно планирање, граѓански организации, советници од ДОМ и еколошки активисти.

Конференцијата ја отворија градоначалникот на Штип, Благој Бочварски и Претседателката на ДОМ – пратеничката Лилјана Поповска. Градоначалникот информираше за напредокот на решавањето на проблемите со цврстиот отпад во Источниот плански регион и ја повтори посветеноста на општина Штип во овој процес. Лилјана Поповска потенцираше дека е неопходно искористување на отпадот како ресурс и креирање на нови зелени работни места.

Повеќе...

ДОМ: Сега се на ред фотонапонски централи за цели населби!

фотографија

Со првата мини фотонапонска централа на приватен објект во Скопје, практично започна имплементацијата на новиот закон за енергетика со кој граѓаните ќе можат да инсталираат панели на своите покриви и вишокот на електрична енергија да го продаваат на слободен пазар.

Повеќе...

Морачанин од ДОМ: Да, за декриминализација на канабисот!

Фотографија

“Јас, како докторка не поддржувам употреба на психотропни супстанци за рекреативна употреба, но сметам дека секој полнолетен граѓанин има право на слободен избор дали ќе користи канабис”-рече пратеничката Морачанин на панел дискусијата на тема “Декриминализација на канабисот, сега”.

Таа говореше за нехармонизираноста и разликите во законската регулатива за употреба на канабис за рекреативни цели во државите на ЕУ, каде се забележува тренд на декриминализација и депенализација. Уругвај, осум држави во САД и Канада, веќе ја легализираа употребата на канабис за рекреативни цели. Легализацијата придонесува за сузбивање на “црниот пазар” и организираниот криминал, зголемување на приходите во државниот буџет од данокот од продажбата на канабис и отворање нови работни места.

Повеќе...

ДОМ: Во овој миг ратификацијата и е потребна на Македонија, а иднината ќе ја одредат граѓаните

Македонско Знаме на Јарбол

По долга и емотивна дискусија и анализа на текстот на Договорот со Грција, Централниот одбор на ДОМ одлучи да се поддржи неговата ратификација, зашто во овој миг и е потребна на Македонија, од три причини:

Прво, со ратификацијата Македонија ќе ги започне конечно преговорите со ЕУ и ќе го откочи процесот за прием во НАТО. Тоа се наши стратешки цели, неопходни за зачувување на нашиот територијален интегритет и на нашите млади генерации.

Второ, со овој договор престанува да важи претходниот договор од 1995, со кој бевме обврзани пред ОН да преговараме со Грција и да ја носиме понижувачката референца Поранешна југословенска република Македонија.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин 

Социјални медиуми

Анкета