Зелената партија ДОМ искажува длабоко разочарување поради укинувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација од страна на Уставниот суд.

DOM ZNAME

Овој Закон пред една година беше донесен во Собранието и доби позитивно мислење од Венецијанска комисија, ОН, ЕУ и ОБСЕ-ОДИХР. Донесувањето на овој Закон беше оценето како добар напредок во областа на фундаменталните права од страна на Европската комисија во Извештајот за Македонија за 2019 година.

Со Законот за недискриминација се унапредуваат човековите права и слободи на сите граѓани. Се овозможува формирање независна, професионална Комисија за спречување и заштита од дискриминација. Во Законот, сексуалната ориентација и родовиот идентитет се експлицитно наведени како основ за дискриминација, што е од особена важност за заштита од дискриминација на ЛГБТИ луѓето.

ДОМ останува посветен на имплементацијата на европските зелени вредности за унапредување на човековите права и слободи. Усвојување на Законот за спречување и заштита од дискриминација од следниот собраниски состав е наш врвен приоритет!

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета