Соопштенија

Поповска: Македонскиот Клуб на парламентарки ги кани грчките парламентарки на соработка

klub na pratenicki

Клубот на парламентарки во Собранието на Република Македонија има две насоки на делување: кон внатре, за поддршка на парламентарките за носење закони во интерес на родовата рамноправност и кон надвор, за поддршка на државата во нејзината меѓународна соработка.

Како прв клуб во регионот, нашиот Клуб на парламентарки со години е пример за жени од други парламенти како може жените да се обединат околу за нив битни прашања, надминувајќи ги политичките, етничките и верските граници. Ние со задоволство сме ги споделувале своите искуства со жени од Црна Гора, БИХ, Србија, Албанија, Косово, Бугарија, Молдавија, Украина, Белорусија, од арапски и африкански земји.

Повеќе...

ДОМ: Седница на Централниот одбор за актуелните состојби

za soopstenie

ДОМ одржа седница на Централниот одбор на која се дискутираше за актуелната политичка ситуација, како и за организациски прашања. Во повеќечасовната дискусија беше дискутирано за проблемите во спроведувањето на реформите, кои се неопходни за спречување на иселувањето, посебно на младите луѓе. Членовите изразија и загриженост за идентитетските прашања, во кои се задира по повеќе основи. Побараа надминување на поделеноста на општеството по сите основи, која, заедно со исклучивоста, се особено штетни во овие моменти.

Повеќе...

Морачанин од ДОМ координаторка на Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ лицата

LIK 3238

Пратеничката од ДОМ, Маја Морачанин беше избрана за координаторка на Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ лицата, на денешната конститутивна седница на групата, во Собранието на Република Македонија. Во своето обраќање пред присутните пратеници, претставници од невладините организации и амбасадите, таа истакна:

Иницијативата за формирање на неформална интерпартиска парламентарна група за правата на ЛГБТИ лицата, потекна од граѓанските организации кои работат во сферата на заштита и унапредување на правата на ЛГБТИ лицата, пролетта 2017 година

Повеќе...

Поповска : Зошто се потребни измени во Законот за минерални суровини?

lile 1 1

- Измената и дополната на Законот за минерални суровини ја предлагаат 11 пратеници со различна политичка ориентација: Лилјана Поповска и Маја Морачанин од ДОМ, Мери Лазарова, Кети Смилевска, Диме Велковски и Сашо Атанасов од СДСМ, Горан Милевски од ЛДП, како и независните пратеници - Ивана Туфегиќ, Ирена Стефоска, Павле Богоевски и Ферид Мухиќ.

- Текстот беше подготвен од мене и колешката Морачанин, јавно најавен на прес-конф. и пратен до сите пратенички групи и пратеници во Собранието по мејл, заради мислење и поддршка. Беше претставен и пред граѓанските активисти што се дел од неформалната работна група при Владата по прашањето за рудниците и беа прифатени некои нивни сугестии. Во процесот имавме и комуникација со Министерството за економија, на различни нивоа, при што сугерираа да се допрецизираат некои одредби, што е за нас прифатливо. Текстот на законот е во духот на програмските определби и јавни изјави на повеќе политички партии кои се дел од владината коалиција. Користени се стручни анализи од областа на животната средина и правото, од Република Македонија и од Европската Унија.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин e-mail: maja.moracanin@dom.org.mk
тел: +389 75 61 81 93

Социјални медиуми

Анкета