Прес конференции

Приготвување на Зелено мени – во духот на еднаквоста на мажите и жените

zeleno meni veb sajt sliki

По повод Осми март, меѓународниот Ден на жената, носителите на листите и кандидатите за советници на ДОМ во скопските општини и во Град Скопје во мешани двојки (жени и мажи),  приготвуваа Зелено мени. Натпреварот беше симболична манифестација на заложбите на ДОМ за еднакви можности за сите, за мажите и жените, за елиминирање на родовата и секаква друга дискриминација, како и за социјална правда.

Повеќе...

Од Велес почна кампањата на ДОМ

pres stevce

Под слоганот „Избери зелено, диши слободно“ Демократската Обнова за Македонија ја започна изборната кампања со промоција на својата советничка листа од општина Велес.

Повеќе...

ДОМ повикува на толеранција, разум и соработка

DOM LOGO

Веруваме во моќта на дијалогот и ненасилството и бараме спојни точки со другиот, различниот. Сите сме сограѓани и треба да се почитуваме како луѓе, независно од разликите. Mладиte луѓе се нашата иднина. Да ги научиме на толеранција, да ги ослободиме од нашите предрасуди и стереотипи! Им го должиме тоа!

Повеќе...

Нова акција на ДОМ за афирмација на Македонскиот јазик

lile2

На светскиот ден на мајчините јазици ДОМ предлага една нова акција за меѓународна афирмација на македонскиот јазик. Тука пред се мислиме на неколку елементи: прво јакнење и проширување на македонските лекотрати, второ едно унапредување и осовременување на семинарот за македонски јазик, понатаму трето востановување на една голема македонистичка манифестација во вид на симпозиум или конгрес кој што ќе се одржува редовна на секои две или четири години кој впрочем и започна во 2008 и конечно една широка промоција на корените на македонскиот јазик како еден од најстарите јазици меѓу словенските.

Повеќе...

„Преминувања од ЛДП во ДОМ“

DOM zname

На денешната прес конференција беше  објавено  преминување две општински организации на ЛДП од Крива Паланка и Илинден во ДОМ. Причините за преминувањето, како што објасни партискиот портпарол Тони Ристов е не согласувањето со политичките состојби во ЛДП и во нивниот колиционен партнер од Сојузот за иднината, СДСМ.

Повеќе...

Што е многу, многу е !

dom veles reakcija

Сведоци сме на две еколошки горливи теми кои гледаме дека континуирано се повторуваат. Велешани со градежната експанзија почнаа да плаќаат преголем данок за урбаното живеење кој паѓа врз грбот на уништување на зеленилото во Велес и загадување на реката Вардар со тоа и загрозување на животната средина.

Повеќе...

Поднесени зелените листи на ДОМ

DOM zname

ДОМ, поднесе 39 советнички листи. На листите се наоѓаат 723 кандидати, практично еднакво учество на жените и мажите и скоро 30% носители на советничките листи се жени, како во Центар, Кисела Вода. Битола, Охрид, Куманово, Гевгелија, Кочани, Пробиштип, Ранковце, Чашка. Ова ќе биде можност заедно со граѓаните за посилно застапување на зелената опција и реализација на програмските приоритети на ДОМ рече претседателката Лилјана Поповска.

Повеќе...

По постигнат договор, ДОМ со поддршка за кандидатот за градоначалник на Центар Владимир Тодоровиќ за зелените проекти во општината

dom-todorovik

ДОМ му дава поддршка на Владимир Тодоровиќ како кандидат за градоначалник за Центар, по претходно постигнат договор за следниве прашања:

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета