Прес конференции

Иницијатива за програма за отворање сервиси за посреќни зрели години

DOM zname

Во склад со хуманите политики на зелената опција, по угледот на многу земјивклучително и на повеќето балкански земји, ДОМ покренува иницијатива за изготвување на Програма за помош на стари и немоќни лицаво нивните домови.

Повеќе...

ДОМ: Само сериозен притисок врз Грција може да го реши спорот за името

DOM zname

Во пресрет на новата рунда разговори околу името во Њујорк, ДОМ чуствува потреба да ја искаже длабоката загриженост поради ќорсокакот во кој е доведена Македонија, без своја вина. И во најновиот позитивен Извештај од Европската Комисија, покрај препораките да се започнат преговори веднаш, стои инсистирање Македонија да најде решение за спорот со својот јужен сосед.

Повеќе...

ДОМ: И Арчелор Митал ќе го запази рокот за еколошко прилагодување

makstil-pres

Делегација од ДОМ предводена од Лилјана Поповска денес имаше работна средба со техничкиот директор и лица одговорни за екологијата во компанијата Арчелор Митал, сместена во кругот на Железара.

Повеќе...

ДОМ е задоволен од одлучното НЕ за големите загадувачи

DOM zname

ДОМ како коалиционен партнер во Владата кој е посветен на заштита на животната средина е многу задоволен од одлуката на Владата да им каже одлучно НЕ на големите загадувачи кои бараа одложување на рокот за еколошко прилагодување за 5 години.

Повеќе...

ДОМ инсистира да престане индустриското загадување во Скопје

slika od pres zagaduvanje 24.08.2013

Во жешките августовски денови Скопјани се сведоци на испуштање облаци чад од Железара што е особено изразено во раните утрински и доцните вечерни часови, како и за време на викендот, кога експлозии од прав и гасови ги покриваат населбите: Железара, Ченто, Автокоманда, Бутел 1 и 2.

Повеќе...

ДОМ ќе иницира строга контрола на детските играчки

lile seminar mavrovo

Од пред десетина дена Европската унија ја воведе досега најстрогата регулатива за забранети супстанци во играчките, а по тој пример партијата ДОМ ќе бара зајакнување на регулативата и во Македонија.

Повеќе...

Помали сметки за струја се можни

pres efikasnost

ДОМ го поздравува носењето на Правилниците за енергетска ефикасност на зградите и за енергетска контрола. Ова е дел од програмските приоритети на ДОМ, договорен коалиционо пред парламентарните избори 2011.

Повеќе...

ДОМ со поддршка за заштита на Јакупица како природно наследство

lile

Претседателката Лилјана Поповска со претставници од еколошкото друштво Вила Зора од Велес, при посетатата на Папрадиште и Богомила, во саботата, на 22 јуни, го промовираше отпочнувањето на постапката за валоризација на природните реткости и вредности кои ги поседува планината Јакупица.

Повеќе...

Мора да престане загадувањето од Железара

zlatko

Кој загадува? Зошто не се почитуваат еколошките стандарди? Зошто инспекторатите за животна средина не инсистираат на тоа? Зошто се случува тоа секогаш рано наутро и доцна навечер?

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета