Прес конференции

ДОМ предлага зелени дневни и семејни билети за градскиот превоз како мерка за почисто Скопје

DOM zname

Концентрацијата на загадување со која што се соочи Скопје во изминативе неколку недели и понатаму е многу висока. Најавите на метеоролозите дека временските услови ќе помогнат за загадувањето да се намали останува сепак во сферата на претпоставки и потребни се допонителни мерки од страна на институциите во Град Скопје и Јавните Претпријатија, а исто така и многу повисока свест на граѓаните на Скопје.

Повеќе...

Загадувањето има многу лица

Lile press gradonacalnicki

ДОМ повикува на заедничка акција против загадувањето на воздухот во Скопје - на институциите на национално и локално ниво, но и на граѓаните. Заедничката акција е неопходна, зашто загадувањето има многу лица: најголемо е од индустриските капацитети кои не работат според еколошки стандарди, но и од транспортот, градежништвото и греењето како на колективните, така и на индивидуалните објекти.

Повеќе...

ДОМ бара итни мерки за загадувањето во Скопје

DOM Itni merki za namaluvanje na zagaduvanjeto vo Skopje Maja Morachanin Toni Ristov

Од ДОМ изразуваме голема загриженост поради загадувањето на амбиенталниот воздух во Скопје. Високата концентрација штетни супстанци (сулфурни и азотни оксиди, јаглерод моноксид, озон, олово, бензен), како и  суспендирани честички (ПМ10 и ПМ 2,5) во одредени делови од градот достигнаа и до 14 пати повисоки вредности од дозволените. Причинители на ова се и правни и физички лица, што доведе до загрозување на човековото здравје и медицински интервенции.

Повеќе...

ДОМ бара да се забрани употребата на пиротехнички средства

DOM zname

Во пресрет на новогодишните и божиќните празници ДОМ бара да се забрани употребата на пиротехнички средства кои се дел од новогодишната празнична прослава особени на јавните места, бидејќи со нив се врши дополнително енормно загадување на воздухот со чад и прашина кои го загрозуваат здравјето на граѓаните како и непотребни издатоци на големи финансиски средства за тоа.

Повеќе...

Потпишан меморандум за развој на туризмот во Македонија

DOM zname

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот и Проектот за УСАИД за експанзија на мали бизниси денеска потпишаа меморандум за соработка со цел развој на активниот туризам во Македонија кој вклучува еко, културен, спортски, селски и вински туризам. 

Повеќе...

Поделени контејнери за отпадни батерии на јавните институции

DOM zname

Темелковски ја нагласи важноста од зголемување на свеста на јавноста за штетноста на отпадните батерии и акумулаторите, како производи кои содржат опасни хемиски материи со негативно влијание врз животната средина и здравјето на луѓето. 

Повеќе...

ДОМ ја поддржува граѓанската иницијатива „Да го спасиме Водно“

DOM zname

Ги повикуваме сите скопјани во недела да земат учество во оваа акција. Како партија ги повикуваме и нашите членови и симпатизери, преку сопственото учество, да ги искажат уште еднаш нашите долгогодишни заложби за заштита на „скопските бели дробови“ од урбанизација, дива сеча и лизгање на земјиштето.

Повеќе...

ДОМ протестира против уништувањето на сириското хемиско оружје во Албанија

DOM zname

Оваа операција може да ја загрози животната средина не само во Албанија, туку и во Македонија и пошироко на Балканот. Молиме одговорните за носењето на оваа одлука да размислат, да анализираат и да постапат чесно кон невините и доволно намачени луѓе на Балканот, кои со мака се справуваат со старите историски загадувања.

Повеќе...

Доделени благодарници за придонес во реализирање на проектот Македонија без отпад 2013

DOM zname

Заменик министерот за животна средина и просторно планирање, Стево Темелковски во присуство на претставниците на асоцијацијата „Ајде Македонија“ и пратеничката во Собранието на РМ, Лилјана Поповска свечено додели Благодарници за придонес во успешното реализирање на проектот „Македонија без отпад 2013“.

Повеќе...

ДОМ: Без сериозен притисок врз Грција не може да се реши спорот

Toni-Ristov-Pres-Zastiteni-podracja

Македонија по петти пат од Европската Комисија доби позитивен извештај за напредокот со препорака за отпочнување на преговорите за членство во Европската Унија. Сепак и по петти пат оттаму се бара Македонија да го реши спорот со името.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета