Прес конференции

Поддршка на ДОМ за Претседателот Иванов

DOM zname

Мојот драг пријател и колега, Проф. д-р Ѓорѓе Иванов – имам чест и задоволство и лично да го познавам повеќе од 20 години. Но тоа не е главната причина за мојата и нашата безрезервна поддршка за негов втор мандат за Претседател на Р. Македонија. Поддршката е пред се поради сето она што досега го направил за македонското општество и македонската држава и заради се она што ветува дека и во иднина чесно и одговорно ќе го прави за доброто на македонското граѓанско општество и македонската правна држава. 

Повеќе...

ДОМ бара од Иванов регионална иницијатива за борба со климатските промени

DOM zname

ДОМ бара од проф. Ѓорѓе Иванов, како претседателски кандидат, да се обврзе дека уште во текот на 2014 година ќе поведе регионална иницијатива за борба со климатските промени, доколку биде избран.Земјината топка ни е заедничка татковина, а водите и воздухот не признавааат политички граници. Екологијата е уникатна токму по својата обединителна моќ, каде сите наши соседи ни се природни сојузници и соработници за опстанок и поквалитетен живот.

Повеќе...

ДОМ бара казна за „Југохром“

DOM zname

ДОМ продолжува да ја следи состојбата со еколошкото прилагодување на големите загадувачи. Досега со А интегрирана дозвола се стекнале 70 компании од вкупно 135 кои имаат аплицирано. Оние кои сеуште немаат добиено дозвола, најголемиот дел интензивно работат да го запазат рокот.

Повеќе...

ДОМ бара целосно еколошко прилагодување на загадувачите

DOM zname

Знаејќи ги и следејќи ги состојбите со еколошкото прилагодување на големите загадувачи, како услов за добивање А интегрирана еколошка дозвола, ДОМ чувствува обврска пред јавноста еден месец пред истекот на рокот 1 април да излезе со јасен став.

Повеќе...

ДОМ предупредува: ГМО се ближи до македонските граници

DOM zname

ДОМ како зелена партија изразува голема загриженост по повод веста дека Советот за општи работи на ЕУ дозволил одгледување на нов тип генетски модифицирана пченка ТЦ 1507. Посебно загрижува фактот дека одлуката е донесена наспроти одлучните спротивставувања на 19 земји-членки и 4 воздржани и по усвојувањето на резолуција против одобрувањето со двотретинско мнозинство во Европскиот Парламент.

Повеќе...

ДОМ: Има спас за тутунот - со знаење до биогориво и храна

DOM zname

Деновиве со право се крена узбуна за препораките од Рамковната конвенција за контрола на тутунот, кои бараат намалување на површините и прекин на субвенциите. За Македонија е тоа неприфатливо и во овој момент би било самоубиствено, зашто над 40.000 семејства живеат од тутун, а тој е меѓу најважните извозни производи.

Повеќе...

ДОМ: Мерки за побрзо постигнување енергетска ефикасност и пониски сметки за струја

DOM zname

Од ДОМ изразуваме задоволство што Владата активно работи на зголемување на енергетската ефикасност, особено поради тоа што ова беше еден од прифатените приоритети за нашиот коалициски настап во 2011. И тогаш и сега, тврдиме дека зголемената енергетска ефикасност значи подобар квалитет на живот и пониски сметки за струја за граѓаните, а истовремено отворање нови зелени работни места и помалку потрошена енергија за државата.

Повеќе...

Зелен автобуски билет за зелено Скопје

DOM zname

Маглата и смогот ги нема но високите концентрации на загаденост на воздухот во Скопје остануваат. Затоа ДОМ ја продолжува акцијата во којаапелира до граѓаните повеќе да користат автобуски превоз како една од мерките за намалување на загадувањето на воздухот. ДОМ во меѓувреме ќе достави барање до Градоначалникот на Скопје и Советот на градот за воведување на повластени дневни билети од 60 денари, како и викенд семејни билети по цена од 250 денари.

Повеќе...

ДОМ за „Посилен глас на младите и жените во политичките партии“

DOM zname

Извршниот одбор на ДОМ во целост ја поддржува иницијативата на МОДОМ за „Посилен глас на политичките подмладоци“. Ова е во согласност со зелените вредности за почитување на различните мислења и давање простор за нови и прогресивни идеи што ги носат младите.

Повеќе...

ДОМ Тетово бара посериозен пристап кон аеро- загадувањето во градот

DOM zname

ДОМ бара редовно вршење контроли на фабриките, редуцирање на сообраќајот и решавање на проблемот со претоварната станица во Тетово.

Целосно прес- конференцијата погледнете ја на следниот линк ДОМ Тетово бара посериозен пристап кон аеро- загадувањето во градот . 

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета