DSC00438

Претседателката на Форумот на жени на ДОМ, Маја Морачанин, уште еднаш ја потсети јавноста дека ДОМ се залага за изборен модел со една изборна единица, отворени листи и 50% жени на избирачките листи. 

„Крајно сме разочарани по информациите дека некои од учесниците во преговорите предложиле укинување на квотите за помалку застапениот пол. Тоа би значело уназадување на положбата на жените и нивното влијание во политичката, но консеквентно и во сите други сфери на општествениот живот. Бидејќи сите членови на Македонското женско лоби веќе се договоривме дека во овој момент, зголемувањето на квотите од досегашните 33% на 40% е реално остварливо, го предлагаме следниот модел: една жена на првите 3 места, две на првите 5 места, три на првите 7 места и четири на првите 10 места.

Според резултатите од симулациите примената на овој модел би овозможила од 36% до 40% избрани пратенички. Сметаме дека ова е минимумот кој сите учесници во преговарачкиот процес би требало да го прифатат и да покажат дека навистина се залагаат за унапредување на родовата еднаквост и демократијата во Република Македонија.“

Со почит,

Сектор за односи со јавност на ДОМ

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Службено лице за посредување со информации од јавен карактер:
Билјана Крстевска
тел. 071 344 544
e-mail: biljana.krstevska80@gmail.com

Социјални медиуми

Анкета