Колумни

Еко патриотизам - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

     Bojan UK

       Зборот патриот првпат се споменува во осмиот век, а поимот патриотизам некаде во 18 тиот век. Историски гледано, тоа е термин што се употребувал да означи чувства и емоции, припадност, локација и поврзаност со татковината. Очигледно, станува збор за љубов и почит кон парчето земја на кое живееме, љубов кон државата. Но, денес во 21 век како да се изместуваат овие вредности, па се прашувам дали имаме почит спрема земјата, дали имаме емоции и грижа за она врз кое што газиме, за она од кое се храниме, го пиеме, дишеме и опстојуваме?

Повеќе...

Насоките на американската политика - Колумна на Емил Крстевски

Emil Ksrtevski Kolumna Foto 1

По минатонеделното соборување на американско беспилотно летало од страна на иранските воени сили, погледите на светската јавност повторно беа насочени кон Блискиот Исток, како хронично невралгична точка низ која поминуваат линиите на интересите на големите сили. САД веднаш се заканија дека воено ќе го нападнат Иран, доколку Техеран посегне по уште еден ваков или сличен потег. Дипломатската остра реторика и закани меѓу овие две земји и натаму продолжува, дури и во рамките на Обединетите нации, каде што од страна на Техеран беа осудени новите санкции на САД спрема Иран и беа наречени „ментално ретардирана акција“, и дека се подготвени воено да возвратат на било која американска акција или провокација.

Повеќе...

Регионални решенија за отпадот и дивите депонии – Колумна на Ана Петровска, Државен секретар во Министерството за животна средина

Ana Petrovska FotografijaОК

Сведоци сме дека јавната хигиена во градовите и во руралните средини е на ниско ниво. Главни причини се недоволната опременост и ефикасност на комуналните претпријатија, но и ниската свест на граѓаните за проблемите со дивите депонии и ѓубриштата. За да се подобри управувањето со отпадот треба да се воспостават осум регионални системи за управување со отпадот, како и да се модернизираат и реформираат општинските комунални претпријатија. Истовремено, граѓаните треба да се едуцираат за да се подигне нивната свест, за да не се создаваат ѓубришта и да се започне со поинтензивно селектирање на отпадот. Сето ова е предуслов за развивање на циркуларната економија што се промовира во Европската унија.

Повеќе...

Европо, заслуживме! - Колумна на Бoјан Петровски, претседател на МОДОМ

47682731 984689388383008 4338652847181660160 n

Ни на сон не ми одеше дека еден ден ќе бидеме во центарот на европските разговори, дека земјите членки на Европската Унија ќе не стават на секојдневната агенда, дека ќе дебатираат за нашата земја, дека ќе аргументираат со за и против на состаноци на европско ниво. Во исчекување на одговори, кога си во исчекување е најтешко, а ти мал и немоќен.

Повеќе...

ЗА РОДОВИОТ ЈАЗ ВО УМЕТНОСТА...... или за (подза)скриената улога на жената уметник

40424789 10217621394631753 1771825789449273344 n

Сто години по првото прославување на меѓународниот ден на жената и борбата на жените за признавање на нивната еднаквост со мажите во сите сфери на општеството: право на глас, имот, социјални и здравствени права, образование, еднаква плата..., сеуште е изразен јазот на успешни жени, наспроти успешни мажи во поединечни економски и стопански категории.

Повеќе...

Маја Морачанин од ДОМ: Зелените вредности – трајна визија

MajaMoracanin4KongresGovornica

Во текот на последните години, еколошката свест на граѓаните кај нас, значително порасна. Сведоци сме на зголемен интерес за темите од областа на заштитата на животната средина и здраво и квалитетно живеење. Јавноста континуирано ги следи и бурно реагира на проблемите со загадувањето на воздухот, водите, почвата, загадувањето од рудниците, отпадот, дивата сеча на шумите, уништувањето на  зеленилото и неодржливата урбана експанзија. Потребата за чиста и здрава животна средина претставуваше мотив за формирање на голем број граѓански иницијативи и здруженија кои активно делуваат во оваа сфера. Преку различни форми на граѓански активизам, од акции за чистење на отпад, преку учество на дебати, протести, локални референдуми, до предлагање конкретни решенија и соработка со надлежните институции.

Повеќе...

Како понатаму? - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

Bojan UK

Од 30-ти септември, ноќта, до сега не можам да се ослободам од прашањето: што да се прави сега и како понатаму? Кој победи, а кој изгуби, кој е предавник, а кој е патриот? Во главата ми се имешаа и антиката и словенството и знамињата на Вергина и на независна Македонија...се прашувам дали го чуваме името или сиромаштијата, дали ги отвораме вратите кон ЕУ и НАТО или одиме по слепа улица?

Повеќе...

Одлуката е во наши раце! - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

Bojan Petrovski govornica

Дојдовме до момент кога треба да одлучиме -  дали да се поместиме од мртва точка или да продолжиме да живееме  во апатија, со илузии и со фиктивни надежи? Очигледно е дека во вакви околности, мојата генерација нема време за чекање. Изминаа  27 години од осамостојувањето на Република Македонија, што е  сосема доволно време за да се запрашаме: Што направивме, што постигнавме, до каде отидовме и каде сме? Секоја година чувсвувам како да се наоѓаме на крстосница, на која што подзастануваме и најчесто се запрашуваме: Каде бевме? Каде сакаме да бидеме? Каква е нашата иднината, иднината на младата генерација и каква сакаме таа да биде? Додека повеќето мои другари, пријатели, соседи и колеги секојдневно размислуваат да најдат излез од економската криза со заминување во белиот свет и ја реализираат истата, ние, можеби најупорните и најоптимистите останавме тука да се обидеме да ја вратиме надежта и да кажеме дека навистина ќе не биде,  дека навистина е дојден моментот кога се создава реална политичка основа да размислуваме дека ќе биде подобро. Одлуката е една, тука е пред сите нас.

Повеќе...

Развојот на туризмот може да биде столб на нашата економија – Љупчо Јаневски

ljupco janevski 8

Кога станува збор за туризмот, едно од најзначајните прашања што се наметнува е: како оваа стопанска дејност да стане главна, водечка гранка во економијата, што ќе придонесе за зголемување на вработеноста и за раст на економијата воопшто?

Повеќе...

Лоши математики

liljana slika

Јасно е како опозицијата го блокира Буџетот, видливи се потезите и механизмите што ги употребува во собраниските расправи, но не е јасна математиката со која влегува во ова. Толку многу инженери, а слаби математичари.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl