Интервјуа

Интервју со Оџаклиеска: Владата презема итни чекори за кадровско екипирање во насока на зачувување на статусот на Охридскиот регион

„Министерството за животна средина и просторно планирање даде придонес во изработката на Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион и Стратегиската оцена на животната средина. Како една од поважните мерки во Планот за управување е предвидено донесување на план за крајбрежјето“, посочи во интервју за „Локално“, заменик министерката за животна средина и просторно планирање, Христина Оџаклиеска.

safe image

Повеќе...

ИНТЕРВЈУ со Морачанин: Ова што го прави Бугарија е спротивно на Договорот за добрососедство

„Блокирањето на почетокот на преговорите на Македонија со ЕУ, од страна на бугарската влада е спротивно на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, потпишан од двете држави во 2017 година и спротивно на Одлуката за почеток на преговорите, донесена едногласно од сите земји членки на ЕУ, во март годинава“, вели претседателката на ДОМ, Маја Морачанин, во интервју за „Локално“.

maja lokalno

Повеќе...

Морачанин за МИА: Да придонесеме за целосно почитување на правата на ЛГБТИ луѓето и нивна заштита од дискриминација, стигматизација, говор на омраза и насилство

По повод Меѓународниот ден на човековите права – 10 декември, во Собранието на Република Северна Македонија во соработка со Националната мрежа против хомофобија и трансфобија пред неколу дена беше конституирана Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето. Прв пат оваа група беше формирана во мандатот на претходниот парламентарен состав.

morachanin za mia da pridoneseme za celosno pochituva e na pravata na lgbti lu eto i nivna zashtita od diskriminaci a stigmatizaci a govor na omraza i nasilstvo

Повеќе...

Љупчо Јаневски, генерален секретар на ДОМ и директор на АППТ: Да продолжи рокот за искористување на ваучерите и да се отворат ски-центрите со посебни протоколи

– Агенцијата за промоција и подршка на туризмот (АППТ) бара од Комисијата за заразни болести и од Министерството за здравство да донесе посебни протоколи кои ќе овозможат отворање на домашните ски – центри, а во понеделник, на состанок на Координативното тело, се очекува сите комори, здруженија и асоцијации да дадат дополнителни предлози за ублажување на корона-ударот. Предлог-мерки, среднорочни и долгорочни, ќе изнесат и АППТ, како и Министерството за економија.

ljupco janevski

Повеќе...

Претседателката на ДОМ, Маја Морачанин: Неопходно е итно усвојување на Законот и избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во транспарентна и инклузивна постапка

Претседателката и пратеничка на ДОМ, Маја Морачанин во емисијата Вин Вин зборуваше за неопходноста од итно усвојување на Законот и избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во транспарентна и инклузивна постапка.

Win Win Maja

Повеќе...

Љупчо Јаневски од ДОМ, Директор на Агенција за поддршка и промоција на туризмот: Можно е хотелите и рестораните да се отворат во втората половина на мај

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот подготвува маркетинг кампања „Дома си е дома“, со која ќе ги промовира македонските атракции, подзаборавени дестинации и оние што добро ни се познати, но вреди да се посетат повторно.

Со кампања „Дома си е дома“ Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) ќе се фокусира на домашните туристи, затоа што се очекува дека тие ќе бидат главни гости ова лето во Македонија.

ljupco janevski1

Повеќе...

Љупчо Јаневски од ДОМ, Директор на Агенција за поддршка и промоција на туризмот: Спасот на туризмот годинава е во домашните гости

Туристичкиот сектор е комплетно замрен, не само кај нас, туку во цела Европа. Ако лани 51 отсто од вкупниот број туристи во светот ја посетиле Европа, а Франција беше прва земја по посета на туристи, тогаш можеме да претпоставиме каков е моменталниот ефект. Тој е нула. Не постои. Ограничувањето на движењето, патувањата меѓу земјите од шенген-зоната, затворањето и изолацијата придонесе туризмот да биде нула, вели во разговор за МИА директорот на Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот (АППТ), Љупчо Јаневски.

ljupco janevski mia 750x430

Повеќе...

Бојан Петровски - Претседател на МОДОМ и НМСМ: За учество на младите во процесот на донесување на младински политики

Најпрво, кој е Бојан Петровски и како би се опишале вие?

Бојан е млад активист од Скопје.  Преку  10 години активен во младинскиот сектор, по идеологија “зелен“ екологист, борец за човекови права и еднакви можности. Доста гласен кога се работи за младите и младинските прашања. Љубител на свирки, фестивали  и добра рок музика. 

Бојан Петровски

Како е да се биде претседател на најголемата мрежа на млади во Северна Македонија ?

Да бидеш Претседател на мрежа како што е НМСМ претставува најпрво голема чест но и огромна одговорност. Навистина беше голем предизвик најпрво да се решам на ваков чекор со поднесување на кандидатура,  но желбата за придонес за подобар статус на младиот човек,за борбата за поголема вклученост на младите во процесите на креирање национални и локални политики и желбата за развој на мрежата беше пресудна за овој предизвик. Борбата за човекови и младински права ми е приоритет, со тоа нема компромис.  Тука не сум сам, до мене имам професионалци, колеги од Управниот одбор и Секретаријатот на НМСМ. Млади луѓе со кои ја делиме визијата и мисијата на советот. Во младинскиот сектор постои доживотно учење, истото важи и за мене. Соработката со организациите членки ми е непроценливо искуство, младите и организациите членки се темелот на советот. Многу млади експерти, професионалци, волонтери и активисти од кои секојдневно учам нешто ново, горд сум на секој еден од нив и чест ми е што се тука и што ги познавам. Заедно растеме.

Познавајќи ја идеологијата на НМСМ и контактот кој го имате со младите, би сакале да ве прашаме  колку истите се инволвирани во општествените прашања денеска?

Постои едно неформално мислење кое кружи низ јавноста дека младите живеат во апатија.  Со тоа апсолутно не се согласувам. Младите точно знаат што сакаат и што им е потребно. Сите ние бевме сведоци и бевме дел од младинското организирање во борбата за подобро образование  и подобар статус на младиот човек во општеството.  Секој млад човек според мене е различно вклучен во решение на општествените прашања. Нормално си постојат млади кои се активно  вклучени но има и млади кои се пасивно вклучени во процесите. Мноу фактори влијаат на начинот на вклучување во општествените процеси, но според мене главна цел за која работиме е слободниот пристап до информации и начини за информирање за процесите со цел целосна вклученост.

Кои се предизвиците со кои младите се соочуваат сакајќи да го направат првиот чекор кон искажувањето на нивните ставови и идеи?

Постојат многу начини преку кои младите си ги искажуваат своите ставови и идеи, влијание постои од различни фактори. Тука е околината, тука се институциите и медиумите, тука се социјалните мрежи  и разни начини на организирање online I offline.  Мојата најголема желба би била младите се повеќе и повеќе да се охрабрат да бидат гласни преку средношколското и студентско организирање. Да бидеме гласни во училиштата и на универзитетите , тоа е нашата “база“. Исто, делување и преку активност во младински организации.Поголем заеднички активизам за полесно пренесување на пораката. Во секое развиено општество енергијата, идеите и предлозите доаѓаат од младите луѓе кои се темел и иднина на секоја држава.


Колку студентите се активирани во донесуваење и градење на младински политики и колку истото според  вас е од круцијално значење ?

Мој личен впечаток е дека студентите се доста активна група на граѓани и се активни на различни начини. Индивидуално, организирано преку младински организации или други неформални групи и придонесот е огромен. Од навистина огромна важност е студентите да се вклучени во креирањето на  младинските политики на национално и локално ниво. Студентите се една од главните таргет групи на НМСМ, голем дел од нашите организации членки работат директно со студентите и подобрување на студентскиот стандард. Сметам дека сега кога конечно го имаме новиот Закон за младинско учество и младински политики познат како Закон за млади  и  правно го обезбедивме задолжителното вклучување на сите млади во процесите на креирање на младинските политки. Властите и институциите на сите нивоа имаат законска обврска да вклучат и консултираат млади за младинските прашања.

 

Извор: https://www.elsa.mk/

Мар Гарсиjа: Новата методологија на ЕК е прифатлива, само ако го тргне ветото од Париз

 

MIA-Intervju-12.jpg

Новата методологија за пристапните преговори што ја предлага Европската Комисија би била прифатлива, само ако оди во комбинација со тргање на ветото, особено од Париз, кое досега предизвика толку многу фрустрации, оценува во интервју за МИА Мар Гарсија Санз – генерална секретарка на Европската зелена партија.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета